Velkommen til mit lille madunivers

Først vil jeg byde velkommen til min lille verden her i Cyberspace.

Her er mit lille madunivers. Mad har hele mit liv, fyldt rigtig meget. Så meget at jeg faktisk i dag, har valgt at det skal være min levevej :o)

Grunden til at denne blog er kommet til verden, er at min mappe med alle de sjove og fantastiske opskrifter, bare ligger og roder rundt. Nogle i plastlommer, andre er små lapper papir. Resten er pænt sat i ringbind. Hvem kender ikke det, at når man skal til at lave den der vindunderlige ret eller kage, så er opskriften væk...

Løsningen for mig er denne blog. Her kan jeg dele mine tossede ideer, og poste billeder af det jeg går og nørkler med..


Jeg håber på at denne blog kan give inspiration til jer andre madglade sjæle.

God fornøjelse :o)


onsdag den 10. februar 2010

Yndlingsbollerne

Jeg elsker at bage, så det er meget sjældent at huset herhjemme ikke dufter af enten nylavet brød eller kager i løbet af en uge. Det er faktisk lidt blevet en tradition, at jeg bager morgenbrødet i de weekender, børnene er her. Den opskrift jeg bruger mest herhjemme er denne her, dog med variationer, af hvad der er i skabet.



Til 20 stk ca.

50g gær
1 l lunken vand
1 spsk honning
4 spsk olivenolie
1 tsk salt
1 1/4 1 ½ kg hvedemel
1 æggeblomme( til pensling)

* Udrør gæren i vandet

* Tilsæt honning salt, og olie, rør det sammen så honningen er udrørt.

*Tilsæt melet lidt ad gangen, når grydeskeen ikke virker mere . Hældes dejen ud på bordet med mel og æltes smidig  i ca. 5 min så dejen bliver blød og ensartet.

* Stilles til hævning i skålen med film og viskestykke over i ca 30 min

* Ovnen stilles til 175grader.

* Bollerne vejes af til ca 120g pr stk.

* Formes og ligges på bageplade med pagepapir.

* Æggeblomme og 1 spsk vand røres sammen, og bollerne pensles.

* Stilles til hævning i ca 30 min.

* Bages i 12-15 min

Den her opskrift bruger jeg stort set som grundopskrift til alt bagværk jeg laver her i huset. det være sig pitabrød. chokoladeboller, gulerodsboller, müsliboller, havregrynsboller, franskbrød, flütes, ja selv pizzabund har den været brugt til.

Jeg bruger den også nogen gange, når jeg ikke gider stå med en masse arbejde tidligt om morgenen,(dog bruger jeg så kun ca 30g gær) så smækker jeg dejen sammen i en skål, til  jeg ikke kan røre mere mel i med en ske, sørge for at dejen er ensartet, film over og så i køleskabet til næste morgen,  dejen tages op af skålen med to spiseskeer, på en bradepande med bagepapir. Dryp noget vand over hver bolle ( ikke verdens kønneste boller, men måske verdens bedste morgenstykker?!?) drys evt noget havregryn, sesam, eller birkes over og så ind i ovnen med dem. i ca 20-25 min. ved 200grader. ( De skal ikke efterhæve på bagepladen).

Oksepande

Jeg elsker sammenkogte retter, da det er billigt og faktisk kan stå og passe sig selv, mens man laver alt muligt andet, når man lige er væltet ind af døren.

Så i aften stod den på oksestrimler, med svampe, gulerødder, peberfrugt, og så lidt pikantost.

Til 4 pers.

500g oksetrimler
1 rød peberfrugt
2-3 gulerødder i skiver
10 championer (friske)
2 fed hvidløg
1/4 l madlavningsfløde
2 spsk pikantost
lidt tørret basilikum
lidt mælk
salt/peber

500g Frisk pastabånd

*Sautere kødet af på en meget varm pande

*Tag kødet af panden, sautere svampe af og hæld kødet tilbage i panden.

* Tilsæt  finthakket hvidløg, fløde, og pikant ost.Lad det simre ca 15 min.

*Tilsæt strimler af peberfrugt, basilikum, gulerødder, og evt mælk, hvis saucen er for tyk.

* Smag til med salt og peber,  evt lidt kulør, hvis du synes saucen er for lys.

*Pastaen koges efter anvisning på pakken. Dog skal frisk pasta ikke have nær så lang tid som tørret.